Door een creatief vak op mijn opleiding ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het beeldhouwen. Tijdens dit vak heb ik een stuk speksteen gepolijst. De ruwe steen, die door het schuren en polijsten, langzaam veranderde in een glanzende steen, vond ik zo’n mooi proces, dat deze steen mij niet meer heeft losgelaten.

Sinds 2016 ben ik begonnen met beeldhouwen. Ik heb drie jaar les in beeldhouwen gevolgd bij de kunstenaar Theo Navest en in 2017 heb ik mijn eigen atelier gekregen, waar ik in alle rust kan beeldhouwen.
Ik werk met verschillende soorten steen zoals, speksteen, albast en serpentijn.

Elke steen is voor mij weer een nieuwe uitdaging, wat gaat de steen doen.
De ene keer werk ik vanuit een beeld, wat ik in mijn hoofd heb en in grote lijnen heb uitgetekend.
De andere keer volg ik de vorm van de steen en ga vanuit die vorm verder werken. En zo nu en dan werk ik vanuit een opdracht.

Tijdens het beeldhouwen kan het voorkomen dat de steen breekt, of dat er een hard stuk in zit, waar ik om heen moet hakken of vijlen. Ook kunnen er breuklijnen in de steen zitten, waar ik rekening mee moet houden. Hierdoor moet ik soms mijn idee aanpassen. Dit proces maakt voor mij het beeldhouwen bijzonder. Het laatste onderdeel van het beeldhouwen is polijsten. Door het polijsten komen de kleuren, de lijnen en de patronen van de steen naar voren, dit blijft voor mij altijd een bijzonder moment, want dan wordt pas zichtbaar hoe het beeld daadwerkelijk wordt.

Wanneer u meer over mijn beelden wilt weten of wanneer u geïnteresseerd bent in een van de beelden kunt u contact met mij opnemen.

Ariënne Schakelaar